Visite 4 duurt ongeveer een uur en kan in de ochtend, middag of avond worden ingepland.

MRI-onderzoek
De MRI scans worden gemaakt in het MRI-centrum ‘Scannexus’, vlakbij het MUMC+. Scannexus is een MRI-centrum van het academisch ziekenhuis Maastricht en de universiteit Maastricht, speciaal voor wetenschappelijk onderzoek. U krijgt ter plaatse uitleg over het onderzoek. In de kleedkamer vragen we u alle kledingstukken uit te trekken, behalve uw ondergoed. U kunt van thuis een joggingbroek en T-shirt (zonder metalen rits/knopen) of een pyjama meenemen. Vanuit de kleedruimte begeleidt de onderzoeker u naar de MRI-kamer. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. De onderzoeker schuift deze tafel in de MRI-tunnel. Het is belangrijk dat u zo ontspannen en stil mogelijk blijft liggen. Bewegingen storen de opnamen. U zult een aantal keren gevraagd worden kort uw adem in te houden. Het onderzoek is pijnloos. Wel maakt de scanner een hard geluid tijden sde opnamen. Hiervoor krijgt u gehoorbescherming. Ook kunt u het warm krijgen in de MRI-tunnel. De onderzoeker bedient de MRI-scanner vanuitde bedieningsruimte naast de onderzoekskamer. U kunt met de onderzoekerspreken via een intercom. Tijdens het hele onderzoek kan de onderzoeker u zien door een venster. U kunt de onderzoeker in geval van nood waarschuwen met een alarmknop die u in uw hand krijgt.

MRI-onderzoek van de buik
Met het MRI-onderzoek van de buik worden de lever, de alvleesklier en het buikvet onderzocht. De vetcellen in de buik spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Een te veel aan vetcellen kan nadelige effecten hebben op de lichaamsfuncties. Hierdoor kunnen ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 ontstaan. Vet kan zich op verschillende manieren in de buik ophopen. Middels de MRI-opnamen kunnen we onderhuids vet onderscheiden van dieper liggend vet en het vetgehalte van belangrijke organen bepalen. 

MRI-onderzoek van het hoofd
Met het MRI-onderzoek van het hoofd worden de hersenen onderzocht. Met toenemende leeftijd kunnen beschadigingen optreden in de kleine bloedvaten in de hersenen. De gevolgen van deze beschadigde kleine bloedvaten zijn zichtbaar op MRI-opnamen.
Tevens kunnen we op de MRI-opnamen de verbindingen tussen verschillende gebieden in de hersenen onderzoeken. De uitslagen van het MRI-onderzoek van de hersenen gebruiken we onder meer om verbanden te leggen met de uitslagen van het onderzoek van geheugen en stemming (visite 2).

MRI scanner
MRI scanner​​​

Beschrijving visite 5

Sluit de enquête