Vraag van de maand: September 2018

Kun je van teveel suiker eten, suikerziekte krijgen? 

Norma Tonch

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig en ingewikkeld tegelijk. Eerst het eenvoudige deel: van teveel suiker eten alléén krijg je geen suikerziekte.

Suiker is wat dat betreft een normale brandstof voor het lichaam en suiker komt ook in veel voedingsmiddelen normaal voor (ik heb het hier niet over de extra toegevoegde suiker in veel voedingsmiddelen). 

Dit antwoord geldt voor zowel type 1 diabetes als type 2 diabetes. De Maastricht Studie heeft als onderwerp type 2 diabetes dus ik beantwoord de vraag verder in dat licht. Nu het ingewikkelde deel.

Enerzijds is er sprake van een erfelijke kwetsbaarheid waardoor je diabetes type 2 kunt krijgen. Anderzijds is diabetes type 2 ook een ziekte die in ieder geval te maken heeft met onze veranderde westerse leefstijl. Deze westerse leefstijl wordt gekenmerkt door te weinig beweging (denk bijv. aan het vele computerwerk dat men tegenwoordig verricht) en in verhouding meer eten (zo is het aantal eetmomenten van 3 keer per dag (aan het begin van deze eeuw) inmiddels gestegen naar 5 per dag (de tussendoortjes van tien ’s morgens en vier uur ’s middags)). Ook onze voeding zelf is veranderd waarbij we naar verhouding heel energierijk eten (veel suiker en vet), maar naar de inhoud voedings-arm (weinig voedingsstoffen).

Dat geldt voor iedereen met als gevolg dat de gehele Nederlandse bevolking zwaarder is geworden en een belangrijk deel van de  Nederlandse bevolking overgewicht heeft (inmiddels 50%). Overgewicht zelf is wel een belangrijke risicofactor voor het krijgen van diabetes type 2.

Dus: van alleen veel suiker eten op zich krijg je geen diabetes type 2. Veel suiker eten kan wel onderdeel zijn van een voedingspatroon dat de kans groot maakt dat je overgewicht krijgt. Overgewicht zelf is wel één van de risicofactoren voor het krijgen van diabetes type 2.

 

Dr. Ronald M.A. Henry

Internist

suikerSuiker