Maak kennis met …

dr. Annemarie Koster

Universitair hoofddocent dr. ir. Annemarie Koster (geb. 1978) woont in Maastricht. Annemarie is lid van het managementteam van De Maastricht Studie en samen met promovendi werkt ze aan diverse wetenschappelijke artikelen. 

Waar ligt uw persoonlijke interesse binnen De Maastricht Studie vooral?
Bij het beweegonderzoek. Zelf zie ik de deelnemers niet; ik krijg alleen de uitkomsten van de metingen vanuit de verschillende onderzoeken aangeleverd. Ik onderzoek hoe bewegen en zitten samenhangt met gezondheid. Verder ben ik nauw betrokken bij het datamanagement. Samen met collega-datamanagers maak ik de enorme hoeveelheid verzamelde gegevens van deelnemers bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoekers.

Wat wilde u vroeger worden? 
Tandarts, maar toen iemand zei dat je dan in vieze monden moest kijken, was die wens over. Bij de keuze voor een studie wist ik dat het iets medisch moest worden, maar niet té medisch. Geen arts dus, maar wel iets met gezondheidszorg. Uiteindelijk kwam ik in Wageningen terecht.

Wie is uw voorbeeld?
Mijn vader. Ik lijk ook op hem. Ik sta op dezelfde manier in het leven, ook bij het maken van keuzes. Hoewel hij niet in de medische wereld zit, vraag ik hem toch vaak om advies op professioneel gebied.

Wat was de beste keuze in uw carrière?
Dat ik na mijn promotieonderzoek van 2006 tot 2011 bij het National Institutes of Health (NIH) in Washington DC ging werken. Dat is een geweldige plek voor de professionele onderzoekswereld. Ik vond de stad erg leuk en heb er uiteindelijk ook mijn partner gevonden en meegenomen.

Op welke publicatie bent u het meest trots?
Een wetenschappelijk artikel over de relatie tussen zitten en sterfte in het wetenschappelijk biologietijdschrift ‘Plos one’. Het was zelfs het eerste objectieve artikel waaruit bleek dat te veel zitten ‘gevaarlijk’ is. Toch leuk als je dan de eerste bent geweest die daarover schreef.

Wat is uw favoriete boek?
Ik hou van thrillers. Maar onlangs las ik Factfulness van Hans Rosling: een heel goed boek over feitenkennis. Rosing legt uit ‘waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt’. Een leuke, leesbare aanrader voor iedereen.

Wat doet u om fit te blijven?
Ik fiets bij mooi weer, ga naar de sportschool en ben nu met ‘Start to run’ begonnen want uiteindelijk wil ik 10 km goed kunnen hardlopen.

Hebt u een tip voor artsen?
Besteed serieus aandacht aan leefstijl. Begeleid mensen in plaats van alleen pillen voorschrijven. Voor onze gezondheid is een goede leefstijl is op veel meer fronten van belang.

Sluit de enquête