Maak kennis met …

dr. Ronald Henry

Arts-onderzoeker en internist dr. Ronald Henry is geboren in 1969 in Amsterdam en woont in Eijsden. Hij is lid van het managementteam van De Maastricht Studie.

Wat wilde u vroeger worden?
Als kind wilde ik vuilnisman worden, want dan mocht je op zo’n leuk karretje rijden. Later schreef ik me in voor zowel een studie rechten als geneeskunde en toevallig werd ik bij geneeskunde ingeloot.

Ronald Henry
Ronald Henry

Wie is uw grote voorbeeld?
Mij fascineert het bijzondere leven en de persoonlijkheid van Winston Churchill. Hoe die Engeland door de oorlog geleid heeft en hoe zijn leven met ups en downs verliep. Zijn portret hangt prominent in mijn werkkamer.

Wat was de beste keuze in uw leven?
Dat ik na mijn studie niet gelijk als dokter aan de slag ging maar eerst mijn promotieonderzoek deed. Zo leerde ik het wetenschapsvak. Dat was hard werken maar tegelijk studeren en veel vrijheid.

Op welke publicatie bent u het meest trots?
Niet mijn mooiste, maar wel mijn grappigste publicatie ging over een onderzoek naar flauwvallen tijdens het afnemen van bloed. We hielden voor de grap bij wat er gebeurde, en uiteindelijk is dit gepubliceerd in het European Journal of Internal Medicine.

Wat zou u doen als u een dag minister-president zou zijn?
De voedingsindustrie een dwingende suikertax opleggen. Gezonde voeding subsidiëren en ongezond voedsel duurder maken.

Wat is uw favoriete boek?
Ik houd van lange caleidoscopische vertellingen. Nu lees ik  ‘Onze wederzijdse vriend’ van Charles Dickens. Een duizend pagina’s lange vertelling. Net als ‘De pop’ van Boluslaw Prus, een boek over de ingewikkelde sociale verbanden in de 18e eeuw.  

Heeft u een ‘guilty pleasure’?
Ik hou van eten en uiteten gaan. De Franse bistrokeuken is voor mij een feest.

Welke series of tv-programma’s kijkt u graag?
Ik kijk niet veel, maar hou wel van films en series als ‘The Godfather’, ‘Narcos’ en ‘The Big Lebowski’.

Heeft u een persoonlijke tip voor artsen?
Wees altijd jezelf. Speel nooit een rol. Verschuil je niet achter je witte jas.

Wat doet u om fit te blijven?
Consequent om de dag 10 tot 15 km hardlopen. Daarvoor sta ik om 5.00 uur op, zodat ik om 7.00 uur weer thuis ben en aan het werk kan.

Wat zou u willen veranderen in de zorg?
In de geneeskunde vieren we graag successen. Maar de vraag is of we wel altijd alles moeten doen wat we kunnen. Laten we ook oog houden voor de invloed van een behandeling op de kwaliteit van leven.

Is de gedachte aan uw pensioen een droom of nachtmerrie voor u?
Werken is een van de leuke dingen van het leven, maar er is meer! Ik stel de leuke dingen niet uit tot mijn pensioen.   

Waarin ligt uw persoonlijke interesse bij De Maastricht Studie vooral?
In het uiteenrafelen van ziektemechanismen. Er komen steeds meer welvaartsziekten door obesitas. Wij willen tools ontwikkelen om daadwerkelijk dingen te veranderen in ons menselijk gedrag. Want daarin zijn we nog niet sterk genoeg.  

Sluit de enquête