Maak kennis met …

dr. Marleen van Greevenbroek

Medisch bioloog en epidemioloog dr. Marleen van Greevenbroek is universitair hoofddocent aan de Universiteit Maastricht. Ze is geboren in 1968 in Deurne en woont in Tegelen. Marleen is lid van het managementteam van De Maastricht Studie.

Marleen van Greevenbroek
Marleen van Greevenbroek

Wat wilde u vroeger worden?
Pas vorig jaar hoorde ik via mijn moeder dat ik als kleuter ‘juffrouw’ wilde worden. Reden: ‘dan kan ik anderen zeggen welke werkjes ze moeten doen’. En via de route van onderzoeker heb ik nu ook behoorlijk veel onderwijsgerelateerde activiteiten.

Wie is uw voorbeeld?
Mijn vader was leraar scheikunde en biologie. Zijn enorme belangstelling voor alles wilde hij graag delen. Dat heeft mij zeker gestimuleerd in mijn keuze voor onderzoek.

Waar bent u het meest trots op?
Het eerste onderzoek waar ik zelf helemaal verantwoordelijk voor was. Het ging over een onderdeel van het immuunsysteem. Maar eigenlijk ben ik blij met elk project dat ik samen met collega’s en onderzoekers-in-opleiding tot een goed en mooi einde kan brengen.

Wat was de beste keuze uit uw leven?
Ik ben best stabiel en ik heb nergens spijt van. Als je uit verschillende leuke dingen moet kiezen, kun je geen verkeerde keuze maken. Dat zeg ik ook tegen twijfelende studenten met ‘keuzestress’.

Wat zou u willen veranderen in de zorg?
De doorgeslagen druk van regels baart me zorgen. Die draagt bij aan de hoge werkdruk.  

Welke tv-series kijkt u graag?
Ik hou niet van series met langlopende, complexe verhaallijnen. Het verhaal moet niet te moeilijk en in één aflevering klaar zijn, anders is het voor mij geen ontspanning. 

Wat is uw favoriete boek?
Vaak vind ik mijn laatst gelezen boek het leukste. Dat is nu ‘De moord op Commendatore’ door de Japanse schrijver Haruki Murakami. Het is een roman met fantasie-achtige verschijnselen, die je toch op een of andere manier accepteert.

Wat zou u doen als u 1 dag minister-president zou zijn?
Dan komt toch weer die latente leerkracht in mij boven. Ik zou her-invoeren dat onderwijsopleidingen gestapeld mogen worden. Dus dat je mag doorstuderen hoe je wilt. Dan krijgt ieder, ongeacht zijn achtergrond, op zijn eigen juiste moment de kans om zijn doelen te bereiken. 

Wat doet u om fit te blijven?
Niet genoeg. Ik hou niet echt van sporten en kom wegens de afstand met de auto naar mijn werk. Ik probeer wel gezond en matig te eten en genoeg (trap) te lopen.

Heeft u een ‘guilty pleasure’?
In de auto lekker hard de Bruce Springsteen-cd’s uit mijn middelbareschooltijd draaien en dan meezingen zonder dat iemand het hoort.

Hoe ziet uw favoriete vakantiebestemming eruit?
Als liefhebber van wandelen en sportduiken wil ik zowel bergen als zee. Bijvoorbeeld een combinatie van de Alpen en de Côte d’Azur.

Waar ligt uw persoonlijke interesse in de Maastricht Studie?
Ik ben nieuwsgierig naar hoe dingen biologisch in elkaar steken en welke informatie je daaruit kunt halen. Momenteel onderzoek ik hoe onderdelen van het immuunsysteem bijdragen aan het ontstaan van diabetes. Als je naar de vroegste processen kijkt, kun je aanknopingspunten vinden om vroeg in te grijpen. Ik waardeer bijzonder dat mensen deelnemen aan de studie en het voor ons mogelijk maken om hierover nog meer te weten te komen.

Sluit de enquête