Maak kennis met …

Promovendus drs. Anouk Geraets

Psycholoog drs. Anouk Geraets (geb. 1989) doet sinds januari 2017 promotieonderzoek bij de Maastricht Studie.       

Anouk Geraets
Anouk Geraets

Waar ligt uw persoonlijke interesse bij De Maastricht Studie?
Als de enige psycholoog in het team doe ik onderzoek rondom het thema depressie. Zo onderzoek ik bijvoorbeeld waarom diabetespatiënten twee keer zo vaak last hebben van depressies dan anderen. Heeft dit een biologische reden? Heeft dat misschien te maken met de verhoogde suikerwaardes in het bloed? Of met schade aan de functie van de kleine vaatjes? Het is mooi dat ik hier al die unieke gegevens van zo veel deelnemers kan vergelijken.

Wat wilde u vroeger worden?
Ik kon goed leren maar geneeskunde of rechten leek me niks, want ik wilde niet aan mensen zitten of veel boeken lezen. Ik was wel geïnteresseerd in de sociale kant van de mens. Sociaal werk met jongeren leek me bijvoorbeeld wel wat. Toen ik koos voor mijn psychologiestudie zag ik het onderdeel ‘depressie’ aanvankelijk niet zitten. Uiteindelijk werd juist toch ‘depressie’ het onderwerp van mijn promotieonderzoek.

Wat was de beste keuze uit uw carrière?
Een beste keuze heb ik eigenlijk niet. Mijn cv is nogal divers van samenstelling. Ik heb na mijn studie de kans genomen om als zzp’er in de psychiatrie aan de slag te gaan. Tijdens mijn werk als psycholoog kwam ik er al snel achter dat enkel gesprekken voeren voor mij niet uitdagend genoeg was. Ik maakte vervolgens de keuze om extern te promoveren en onderzoek te doen in de sloppenwijken van Nairobi. Mijn promotieonderzoek daar heb ik niet afgerond, maar ik heb er veel van geleerd. Gedurende mijn project in Maastricht heb ik ontdekt dat ik binnen de psychologie de richting van epidemiologisch onderzoek op wilde. Het leven brengt je dus vanzelf wel ergens als je je hart volgt. Ik stel me na mijn promotie gewoon open voor een leuk aanbod.

Wat doet u om fit te blijven?
Hardlopen en club-power; een soort groepsaerobics op muziek in combinatie met fitness met gewichten.

Wat zou u doen als u 1 dag minister-president zou zijn?
Afspraken maken met mensen als Vladimir Poetin en Donald Trump, want de grootste problemen voor het milieu bijvoorbeeld moet je echt op wereldniveau aanpakken. Voor Nederland zou ik het eigen risico in de zorg afschaffen. Mensen met psychische problemen of andere aandoeningen hebben al genoeg zorgen. Financiële drempels kun je er dan niet bij hebben.

Sluit de enquête