Maak kennis met …
Promovendus drs. Yuri Foreman is namens de promovendi toegevoegd aan het managementteam van De Maastricht Studie. Hij is in 1992 in Geleen geboren en woont in Maastricht.

Wat wilde u vroeger worden?
Ik wilde toen ik zes jaar oud was om onbekende reden boer worden. Later leek docent me wel wat, maar geneeskunde vond ik uiteindelijk beter bij mij passen. Al heb ik in mijn huidige werk alsnog onderwijstaken.
Wie is uw grote voorbeeld?
Ik bewonder de veelzijdigheid in kunstvormen van David Bowie. Maar ik bewonder ook de gedrevenheid waarop mijn vrouw met bepaalde thema’s omgaat.
Wat was de beste keuze in uw leven?
Het was goed dat ik voor de geneeskunde koos. En mijn promotieonderzoek was een uitstekende tussenstop, omdat je dan iets ouder en wijzer bent voordat je de kliniek induikt.
Op welke publicatie bent u het meest trots?
Ik werk momenteel nog aan mijn eerste publicatie. Ik onderzoek of de hoogte van de suikerpiek tijdens een suikertest samenhangt met de conditie van de bloedvaten.
Wat zou u doen als u een dag minister-president zou zijn?
De maatregelen voor CO2-vermindering flink versnellen. Het is financieel gunstiger om nu te handelen dan om dit jaren uit te stellen. Volgens mij merken we de effecten nu al.
Wat is uw favoriete boek?
Recent las ik ‘Thinking fast and slow’ van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman over hoe we psychologisch in elkaar zitten. Van mijn schoollijst bleven me ook ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin en ‘Karakter’ van Ferdinand Bordewijk bij.
Heeft u een ‘guilty pleasure’?
Op het jaarlijkse diabetescongres sta ik inmiddels bekend als een groot liefhebber van de talloze zoete toetjes. Maar mijn voorliefde voor ABBA is ook wel een guilty pleasure.
Welke series of tv-programma’s kijkt u graag?
Ik kijk veel Netflix-series en mijn smaak is heel divers. Van ‘Making a Murderer’ en ‘Homeland’ tot veel comedy’s.
Heeft u een persoonlijke tip voor artsen?
Ik hoor vaak dat mijn patiënten het prettig vinden dat ik alles benoem wat ik ga doen. Voor de arts is een lichamelijk onderzoek routine, maar voor de patiënt vaak niet.
Wat doet u om fit te blijven?
Dagelijks fiets ik twee keer 20 minuten heuvelop van en naar mijn werk. Daarnaast squash ik met collega’s en ga ik wekelijks met mijn vrouw stijldansen. Dat is ook goed voor de conditie.
Hoe reageert u op familie en vrienden die aankomen met kwaaltjes?
Mijn moeder en mijn vrouw zijn ook arts, dus we zijn een multidisciplinair team. Tot een aantal jaren geleden neigde ik ernaar om me te bemoeien met bijvoorbeeld de ziekte van mijn opa, maar ik vind het nu beter om afstand te nemen en als kleinzoon de zorg aan zijn eigen artsen over te laten.
Wat zou u willen veranderen in de zorg?
Er is winst te behalen door meer tijd in het contact met de patiënten te steken en minder in de bureaucratie eromheen.
Waarin ligt uw persoonlijke interesse bij De Maastricht Studie vooral?
Ik concentreer me op het onderwerp van mijn proefschrift: de schommelingen in het bloedsuikergehalte. Mijn opa met suikerziekte is mijn persoonlijke link met dat ziektebeeld.