Maak kennis met …

Prof. dr. Pieter Dagnelie

Epidemioloog en voedingsonderzoeker prof. dr. Pieter Dagnelie is als lid van het managementteam tegenwoordig nog één dag in de week verbonden aan De Maastricht Studie. 

Pieter Dagnelie
Pieter Dagnelie

Waarom bent u medisch onderzoeker geworden?
Mijn vader was longarts. Zijn praktijk zat vol met patiënten die rookten. Hij werkte de hele week en zelfs zaterdag en zondag, om patiënten met longkanker en COPD te helpen. Ik vond het belangrijk om zelf aan de voorkant van het probleem te gaan zitten: hoe voorkom je deze en andere ziektes? Zo kwam ik bij het onderzoek naar hoe je met de juiste voeding kunt voorkomen dat je ziek wordt.

Wat was de beste keuze uit uw carrière?
Dat ik na mijn promotieonderzoek naar ondervoeding bij kinderen de gelegenheid kreeg om onderzoek naar kanker en voeding te doen, dankzij een beurs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Later deed ik in Rotterdam fundamenteel onderzoek naar stofwisselingsprocessen en in Maastricht onderzocht ik hoe patiënten door verkeerde voeding ziek kunnen worden. Zo kwam ook het idee voor De Maastricht Studie op mijn pad en heb ik kunnen bijdragen aan de opzet en vormgeving van dit unieke onderzoek.

Waar komt uw motivatie vandaan?
Ik wil iets bijdragen aan een betere gezondheid van de samenleving. Liefst ook nog op duurzame wijze. Ik wil niet slechts constateren dat bijvoorbeeld teveel dierlijk vet eten tot een hartinfarct kan leiden. Dat weten we nu wel. Ik wil breder kijken naar de wereld en naar onze hele manier van leven op de lange termijn. Vaak lopen we achter de problemen aan. Een simpel voorbeeld: we proberen nu ons plastic uit de oceanen te vissen, maar we hadden er beter aan gedaan vooraf na te denken. Dan hadden we gekozen voor alleen afbreekbaar plastic of vanaf het begin statiegeld op plastic gezet. Dat geldt ook voor ziekten. Van een ongezond leven ervaar je soms pas op je 60e of later de gevolgen. Met De Maastricht Studie proberen we daar al aan de voorkant mee bezig te zijn, dus ziekten te voorkomen.

Wat doet u om fit te blijven?
Ik hou van wandelen en ga met de fiets naar mijn werk. Ik eet gezond maar ben geen gezondheidsfanaat. Een keertje sociaal gezellig ongezond eten mag best, maar dat compenseer ik dan ook in het dagelijks leven, door het gebruik van onbewerkte producten en minder vlees. De basis is belangrijk. Restaurants zouden een voorbeeld kunnen geven met “80% plantaardig en 20% dierlijk” op de menukaart. Maar de trend gaat wel de goede kant op: lekkere vegan-menu’s op de kaart zijn tegenwoordig geen uitzondering meer.

Wat is uw grootste hobby?
Muziek is mijn grootste hobby. Ik speel zelf graag piano. Binnen De Maastricht Studie hebben verschillende teamleden muzikale hobby’s en dat leidt binnen ons team ook tot een mooie sociale verbondenheid met elkaar.

Sluit de enquête