Maak kennis met …

Dr. Anke Wesselius

Onderzoeker en assistent-professor dr. Anke Wesselius (geb. 1981) woont in het Belgische Lanaken en is lid van het managementteam van De Maastricht Studie. 

Anke Wesselius
Anke Wesselius

Waar ligt uw persoonlijke interesse binnen De Maastricht Studie vooral?
Bij het genetisch onderzoek. Ik ben gepromoveerd op de genetische epidemiologie en vind het interessant om ziekteprocessen tot in detail te begrijpen. Hierbij is genetica onmisbaar.

Wat wilde u vroeger worden? 
Op de middelbare school vond ik het vak biologie leuk en in die tijd was ik ook al geïnteresseerd in genetica. Toen voelde ik al de behoefte om als dokter iets bij te dragen aan de gezondheid van mensen. Ik ben uiteindelijk in het onderzoek terechtgekomen, maar ook in dit vak kan ik veel bijdragen aan de gezondheid van mensen.

Wat was de beste keuze in uw carrière?
Dat ik naar Spanje gegaan ben voor mijn masterstudie-project. Het was de eerste keer dat ik in mijn eentje naar het buitenland ging. Dan moet je het maar gewoon doen tussen mensen die een vreemde taal spreken. Ik heb daar ontzettend veel van geleerd. Als wetenschappelijk onderzoeker was het waardevol, maar ik heb er vooral veel over mezelf geleerd. Ik was altijd best verlegen, maar in die periode kreeg ik mijn zelfvertrouwen. Voor mijn PhD zat ik vervolgens in Australië en Denemarken. Toen wist ik inmiddels hoe het moest en was dat minder spannend.

Op welke publicatie bent u het meest trots?
Als hoofdonderzoeker ben ik betrokken bij een enorm wereldwijd onderzoek naar de relatie tussen voeding en blaaskanker. We hebben daarbij de beschikking over data van maar liefst 700.000 deelnemers en 12.000 cases. Ik heb daarover al een hele reeks mooie publicaties kunnen maken.

Wat doet u om fit te blijven?
Bijna iedere ochtend ga ik hardlopen voordat ik aan het werk ga. Meestal in mijn eentje en soms met collega’s samen.

Hebt u een tip voor onderzoekers?
Doe vooral wat je leuk vindt. Dat geeft het minste stress en dan blijf je ook gemotiveerd. Probeer het wel allemaal zo efficiënt mogelijk te doen.

Sluit de enquête