Maak kennis met …

Dr. Miranda Schram

Biomedisch wetenschapper en epidemioloog dr. Miranda Schram is opgegroeid in Brielle. In 2008 was zij een van de grondleggers van De Maastricht Studie. Tegenwoordig werkt ze deels in Maastricht en deels vanuit haar huidige woonplaats Dordrecht als onderzoeker, lid van het managementteam en begeleider van promovendi bij De Maastricht Studie.

Miranda Schram
Miranda Schram

Waar ligt uw persoonlijke interesse bij De Maastricht Studie?
Mensen met diabetes hebben grotere kans op depressies en dementie. Ik wil weten waarom dat zo is. Welk effect heeft diabetes op je brein? Daar proberen we achter te komen.

Wat wilde u vroeger worden?
Als kind wilde ik kapster worden. Later leek mij ondernemer met een winkeltje ook leuk. Op de middelbare school groeide echter mijn interesse in de medische wereld. Toch zag ik mezelf nooit als dokter. In medisch epidemiologisch onderzoek heb ik voor mij dus de juiste richting gevonden.

Wie is een voorbeeld voor u?
Prof. Stehouwer bewonder ik om zijn enorme kennis over hoe je goed onderzoek doet. Hij was ook degene voor wie ik destijds naar Maastricht kwam om samen dit unieke, grootschalige onderzoek op te zetten. Ik bewonder vrouwen die belangrijke posities in de politiek of wetenschap bereikt hebben. Mijn eigen ambitie is dan ook om hoogleraar in de diabetische epidemiologie te worden.

Wat was uw beste keuze in uw leven?
Dat ik niet nog langer gewacht heb met kinderen krijgen. In de wetenschappelijke wereld wordt dat vaak lang uitgesteld. Ik adviseer mijn collega’s nu ook altijd om hun persoonlijke leven niet door hun werk ambities te laten bepalen. Mijn dochters van 5 en 8 jaar zorgen voor meer evenwicht in mijn leven. Zulke scherpere keuzes moet je wel kunnen en durven maken.

Wat zijn uw mooiste publicaties?
Dat ik het ontwerp van De Maastricht Studie schreef. En ook mijn artikel over diabetes in relatie tot MRI-beelden in het blad Diabetes Care.

Wat zou u doen als u 1 dag minister-president zou zijn?
Ik zou nog sterker de inzet van vrouwelijk talent stimuleren als voorbeeld voor studenten en jongeren. Kinderen vormen voor vrouwen nog altijd een belemmering in je wetenschapscarrière. Gelukkig zijn daar wel politieke programma’s voor. Daar mag van mij nog meer geld naartoe.

Wat is uw favoriete boek?
Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. Dat las ik vroeger en mijn dochters nu ook.

Heeft u een tip voor onderzoekers?
Kies je eigen pad. Zorg dat je weet wat je wilt, dan bereik je dat ook sneller. Als je doet waarin je gelooft en waar je achter staat, hou je het langer vol.

Sluit de enquête