3 december 2015

Publiekssymposium 2015

Op 13 november 2015 heeft De Maastricht Studie in het kader van Wereld Diabetesdag haar tweede publiekssymposium georganiseerd.

Het doel van deze avond was om u kennis te laten maken met enkele resultaten van De Maastricht Studie op een onderhoudende en luchtige wijze. Het centrale thema van de avond was 'Helder van geest' en richtte zich op gezond oud worden, zowel fysiek als mentaal. We zouden iedereen die aanwezig was van harte willen bedanken dat u in zulke grote getale gekomen bent. Mede dankzij u kunnen we terug kijken op een zeer geslaagde avond! 
 

De avond begon met een ontvangst in de Maastricht School of Management, vlakbij station Randwyck, tegenover de Universiteit Maastricht. Na een welkomsdrankje en een korte introductie door de voorzitter van de avond Marnix van Agtmaal was het tijd voor de eerste spreker; dr. Miranda Schram, senior onderzoeker bij De Maastricht Studie. Het thema van de presentatie was 'De Maastricht Studie, voor u op een rijtje' en gaf u een indruk van de voortgang van De Maastricht Studie het afgelopen jaar. Hierbij kwamen opmerkelijke, en soms ook vermakelijke, details aan het licht. Wist u bijvoorbeeld dat 21.000 liter van uw urine door De Maastricht Studie verzameld is? Genoeg om een groot zwembad te vullen! 


Vervolgens was het tijd voor het praatje van dr. Peggy Spauwen en Stefan Geijselaers, beide onderzoekers bij De Maastricht Studie. Hierbij kwamen de onderzoeksresultaten van de geheugentest ter sprake. De rol van de bloeddruk en veroudering van de vaten in relatie tot geheugenproblemen werd uitgebreid besproken. Het blijkt dat een te hoge, maar ook een te lage bloeddruk een nadelige werking op het geheugen heeft. Dit gaf meer dan genoeg stof om over te discussiëren onder het genot van een kopje koffie of thee tijdens de pauze. 

Na de pauze was het tijd voor een praatje over de Diabetes Vereniging Nederland (DVN) door Angela de Rooij. Op zeer gepassioneerde wijze vertelde Angela over haar persoonlijke ervaringen en over wat DVN voor diabetes patiënten kan betekenen. De boodschap van deze interessante presentatie was duidelijk, de diabetes zorg draait om kwaliteit van leven. Dit thema luidde tevens de presentatie van prof. dr. Nicolaas Schaper in. Ook hij wilde graag benadrukken hoe belangrijk kwaliteit van leven is. Bovendien werd er uitgebreid besproken welke rol leefstijl aanpassingen kunnen hebben in het dagelijks welbevinden van mensen met suikerziekte. De charismatische presentatie werd afgesloten met de belangrijke boodschap: blijf bewegen. Dit is niet alleen erg goed voor de gezondheid van mensen met en zonder suikerziekte, maar blijkt ook te leiden tot een betere kwaliteit van leven.


De avond werd afgesloten met een 'Vraag het de expert' vragen sessie met prof. dr. Nicolaas Schaper, dr. Miranda Schram, en dr. Carla van der Kallen. Tijdens de pauze was er een gelegenheid om vragen te stellen, welke door de experts in het panel beantwoord zouden worden. Praktische vragen over geneesmiddelen, verdiepende vragen over de eerdere presentaties, de laatste ontwikkelingen op het gebied van de wetenschap. We mochten veel verschillende en interessante vragen ontvangen. Onze experts hebben zich gebogen over alle vraagstukken, en in een leuke, interactieve sessie is alles uitgebreid besproken.


Na een laatste dankwoord voor uw betrokken en interactieve deelname aan dit publiekssymposium was het tijd deze interessante avond af te sluiten. We kunnen terug kijken op een zeer geslaagde avond waarbij we u graag nogmaals willen bedanken voor uw aanwezigheid en bijdrage!
De presentaties van de avond zijn onderaan deze pagina te downloaden.

Met vriendelijke groet,

Het management team van De Maastricht Studie