‘Deelname aan De Maastricht Studie is een kleine moeite'
Lange-afstandsloper Jo Schoonbroodt begon sportieve carrière pas op latere leeftijd.
Jo Schoonbroodt (69) is een begenadigd lange-afstandsloper. In zijn leeftijdscategorie heeft hij drie keer een zogenoemde World Best Performance neergezet. Maar dezelfde Jo Schoonbroodt is ook deelnemer aan De Maastricht Studie. Waarom doet hij dat?
Zijn lijf is op en top getraind. Zo te zien geen grammetje vet, pure spieren. Lange-afstandsloper Jo Schoonbroodt heeft zelden of nooit medische zorg nodig. Maar hij doet wel mee aan De Maastricht Studie, het grootschalige onderzoek naar oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 en andere chronische ziekten. Schoonbroodt is een van de velen die zich hebben opgegeven voor de controlegroep van (in principe) gezonde deelnemers. Wat is zijn drijfveer? “Mijn moeder is gestorven aan suikerziekte. Dus ik had er wel wat mee. Wilde een bijdrage leveren aan het onderzoek naar deze slopende ziekte. Bovendien vind ik het een kleine moeite”, aldus de 69-jarige.
Wandeltest
Deelname aan De Maastricht Studie betekent over een periode van een paar maanden drie tot vier halve dagen meedoen aan allerlei onderzoeken, zoals bloedonderzoek, een botscan, oogonderzoek, het invullen van vragenlijsten en ook een wandeltest. Die wandeltest vindt plaats in het onderzoekscentrum van De Maastricht Studie op de vierde verdieping van een kantoorpand aan de Randwycksingel (op loopstand van het Maastricht UMC+). Deelnemers lopen dan zes minuten op en neer door het gangpad en een medewerker van De Maastricht Studie houdt bij hoe vaak er op en neer wordt gelopen. Voor Schoonbroodt is zo’n wandeltest natuurlijk een peulenschilletje. Maar niet voor de medewerker van De Maastricht Studie die moest turven hoe vaak de lange-afstandsloper het gangpad op en neer liep. Schoonbroodt, lachend: “Die medewerker vroeg op enig moment waar ik mee bezig was. Ze had geen ruimte meer op haar Excelsheet om nog meer kruisjes te zetten.”
Check van je lichaam
De echtgenote van Schoonbroodt, Jenny, is óók deelnemer aan De Maastricht Studie. Hoe zijn hun ervaringen met het grootschalige onderzoek eigenlijk? Beiden tonen zich enthousiast: “De medewerkers zijn altijd vriendelijk en behulpzaam. En halverwege de dag staat er een gezonde lunch voor je klaar. Deelname is een kleine moeite, en je krijgt er veel voor terug. Je krijgt op zo’n onderzoeksdag een complete check van je lichaam. Dus je weet na het onderzoek precies hoe het ervoor staat met je gezondheid.” Behalve aan De Maastricht Studie doet Jo Schoonbroodt geregeld aan ander, kleinschaliger medisch onderzoek mee, met name op het gebied van voeding en bewegingswetenschappen. En hij werpt zich op als een soort ambassadeur voor medisch-wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht. Schoonbroodt geeft veel hardlooptrainingen en zijn cursisten beveelt hij dan onderzoeken zoals De Maastricht Studie aan. “Die mensen gaan dan ook daadwerkelijk meedoen.”
Op latere leeftijd sporten
Maastrichtenaar Schoonbroodt begon zijn sportieve carrière pas op latere leeftijd. Hij is het levende bewijs dat je ook op gevorderde leeftijd een hoog sportief niveau kunt bereiken. Zijn wereldrecords als lange-afstandsloper vestigde hij pas op 55-, 60- en 65-jarige leeftijd. Als 55-jarige liep hij (in zes uur tijd) 78 kilometer, op 60-jarige leeftijd 79 kilometer en als 65-jarige bracht hij na zes uur rennen nog steeds 75 kilometer op de teller. Op de marathonafstand werd hij meermaals Nederlands kampioen. Hij reist stad en land af voor zijn uit de hand gelopen hobby. Als we hem spreken, is hij net terug van een marathon in Sofia met de Asics Frontrunners. Vlak daarvoor deed hij mee aan een Trail Trainingsweek in de Zwitserse Alpen van 150 kilometer, waarbij 8000 hoogtemeters moesten worden overwonnen. Schoonbroodt vertelt het alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De tijd die overblijft, vult hij met looptrainingen die hij geeft voor onder meer de gemeente Maastricht, het Maastricht UMC+, Medtronic, Maasrunners, JustGoo en Vista college (het voormalige Leeuwenborgh). Schoonbroodt, met een kwinkslag: “Sinds mijn pensioen ziet mijn vrouw me minder dan daarvoor…”