Nieuwsbrief

Vanaf 2020 kunt u de meest recente nieuwsbrieven hier lezen.

 

Oude nieuwsbrieven

Eenmaal per jaar wordt er door de De Maastricht Studie een nieuwsbrief uitgegeven. Middels deze nieuwsbrief willen de onderzoekers deelnemers aan De Maastricht Studie op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en resultaten.

foto
Jaargang 2015

Met in dit nummer:

-   Resultaten: diabetes en de hersenen
-   Even voorstellen: Chantalle, Hannah
en Laura van de balie
-   Inhaalrace in volle gang
-   Publiekssymposium 2015





Resultaten van De Maastricht Studie
Diabetes en de hersenen

Mensen met diabetes voelen zich vaker neerslachtig. Dit overkomt hen twee keer zo vaak als mensen zonder diabetes. "Logisch", hoor ik u denken. "Het is geen lolletje om chronisch ziek te zijn, daar word je somber van." De werkelijkheid is echter veel ingewikkelder. Natuurlijk kunnen mensen neerslachtig worden omdat hun ziekte hen altijd weer plaagt. Echter, diabetes beïnvloedt ook de hersenen en dit kan het cognitief functioneren beïnvloeden en soms tot depressies leiden. Drie onderzoekers promoveerden dit jaar op hun onderzoek naar de relatie tussen diabetes en de hersenen. Samen vonden ze de eerste aanwijzingen die zicht geven op de gemeenschappelijke oorzaak van diabetes, problemen met het denkvermogen en depressies.

Klik hier voor het volledige artikel.

Even voorstellen
Chantalle, Hannah en Laura van de balie

In iedere nieuwsbrief stellen we u aan één van onze medewerkers voor en beschrijven we het onderzoek dat ze uitvoeren. Deze keer is het de beurt aan Chantall, Hannah en Laura van de balie. Ze zijn de drie medewerkers waar iedere deelnemer van De Maastricht Studie het vaakst en het langst mee te maken krijgt: Chantalle Tilly, Hannah Bours en Laura Bruijnzeels zijn vanaf het eerste telefonische contact, bijna de hele eerste visite en alle visites daarna het aanspreekpunt bij de balie van De Maastricht Studie.

Klik hier voor het volledige artikel.

Inhaalrace in volle gang

Tijdens een grote inhaalslag verzamelt De Maastricht Studie missende gegevens van haar deelnemers. Soms ontbreken gegevens omdat onderzoeken niet door konden gaan, bijvoorbeeld omdat een apparaat kapot is of een medewerker ziek is. Carla van der Kallen, één van de hoofdonderzoekers van De Maastricht Studie legt uit waarom de inhaalmetingen zo belangrijk zijn.

Klik hier voor het volledige artikel.

Publiekssymposium 2015

Op 13 november 2015 organiseerde De Maastricht Studie haar tweede publiekssymposium. Doel van dit symposium  is om u kennis te laten maken met enkele resultaten van De Maastricht Studie. Lees het verslag van de avond via de onderstaande link.

Klik hier voor het volledige artikel. 

foto
Jaargang 2014

Met in dit nummer:

-   Resultaten: versuikerde eiwitten
-   Even voorstellen: Rianneke de Ritter en de MRI
-   Eigen goede doel voor Limburgs diabetesonderzoek
-   De Maastricht Studie in 2014





 

Resultaten van De Maastricht Studie
Versuikerde eiwitten beschadigen bloedvaten

Nog duizenden deelnemers zullen door de molens van De Maastricht Studie gaan. Toch komen de eerste, voorlopige, resultaten van de studie naar buiten. Zo is er meer bekend over de invloed van versuikerde eiwitten op de bloedvaten.Type 2 diabetes gaat gepaard met complicaties als hart- en vaatziekten en problemen met de ogen, nieren en zenuwen. De ziekte diabetes verdubbelt de kans op hart- en vaatziekten en is de belangrijkste oorzaak van blindheid. De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat type 2 diabetes en enkele andere ziekten hand in hand gaan. Depressie en problemen met de longen, gewrichten, spieren, maag en darmen komen meer voor bij mensen met diabetes dan bij mensen zonder diabetes. Hoe dat kan, is één van de belangrijkste vragen waarop de wetenschappers van De Maastricht Studie een antwoord zoeken.

Klik hier voor het volledige artikel.

Even voorstellen
Rianneke de Ritter en de MRI

In iedere nieuwsbrief stellen we u aan één van onze medewerkers voor en beschrijven we het onderzoek dat ze uitvoeren. Deze keer is het de beurt aan Rianneke de Ritter die werkt met de MRI-scanner. “De MRI-scanner? Ik kan me niet herinneren dat ik daar in lag”, zult u wellicht denken en dat klopt. Pas sinds december 2013 gebruikt De Maastricht Studie een MRI-scanner bij het onderzoek. U kunt echter gerust zijn, elke deelnemer krijgt uiteindelijk de kans om vrijwillig een MRI-scan te laten maken, waarover later meer.

Klik hier voor het volledige artikel.

Eigen goede doel voor Limburgs diabetesonderzoek

In de loop van het jaar start een nieuw fonds dat het onderzoek naar de oorzaken en behandeling van diabetes in Limburg gaat steunen: het Diabetesonderzoekfonds Limburg. Al 1 miljoen Nederlanders zijn beroofd van hun gezondheid en van een zorgeloze toekomst. Want 1 op de 16 mensen heeft type 2 diabetes. Diabetes raakt ons allemaal, ook in de provincie Limburg. De ziekte sneller opsporen, beter behandelen en het liefst natuurlijk genezen of voorkomen, dat wil het Diabetesonderzoekfonds Limburg en dat kán ook. Daarom steunen we onderzoek. De Maastricht Studie is hier een voorbeeld van.

Klik hier voor het volledige artikel.

De Maastricht Studie in 2014

Dit jaar start De Maastricht Studie met enkele nieuwe onderzoeken en een inhaalvisite. Deelnemers die de jaarlijkse vragenlijst invullen, maken kans op een chromebook.

Klik hier voor het volledige artikel. 

Uitgave in PDF en eerdere uitgaves?
Deze treft u aan onder het kopje "Documenten", onderaan deze pagina.

Sluit de enquête